Wednesday, November 19, 2008

Shake it up!

Nem mérem, hogy ki honnan látogat a blogomra. Feltételezem, nem sokan böngésznek, az EVEZZ A MÉLYRE házatáján. Talán éppen emiatt akarom most felrázni a pepszis flakont, hadd pezsegjen egy kicsit. Persze, tudom én, hogy az is hasznos, ha az ember naponta leírja, hol járt, ki hívta meg ebédre vagy vacsorára, kivel beszélt, mit mondott, stb. Legalább megmarad az utókornak. Mégis úgy érzem, ennél nagyobb lehetőség rejlik a blogírásban.
Ha példának okáért, valaki szereti a teológiát, és tudom, hogy van néhány ismerősöm, akik szeretik és járatosak benne. A blog éppen arra ad lehetőséget, hogy leküzdve többezer km. távolságot, egyeztessük, ütköztessük, finomítsuk látásainkat és meggyőződéseinket e téren. Nem egymást sértegetve, hanem értelmesen érvelve. Lehet ezt építő módon is csinálni.
No, mit szóltok hozzá?
El is kezdem egy, a megváltástanhoz kapcsolódó kérdéssel.

Különválasztható-e a hitből való megigazulás a tanítványságtól?

A kálvinisták azt állítják, hogy igen. Két külön dologról beszélünk. Ha hit által megigazultál, elveszíthetetlen üdvösséged van. A tanítványság a továbbiakban egy opció. Jó ha vállalod, de ha nem, az nem befolyásolja az üdvösségedet.

Vannak neves keresztyén gondolkodók, akik úgy látják, hogy a kettő összetartozik. Nem lehet üdvösségről beszélni, tanítványság nélkül.

Te mit mondasz? És mire alapozva mondod?
Izgalommal várom a kommenteket. Lehet névtelenül is.
Ha csúnyákat írsz, kitörlöm.

Thursday, November 6, 2008

Lehetőségek hazája

Túl az Óperencián elnökválasztás volt. Az elmúlt másfél-kétéves kampány izgalmasabb volt, mint maga a választás. Keresztyén körökben néha elhangzott az a figyelmeztetés, hogy a FoxNews-t kell nézni ha az igazságot akarom hallani. A CNN-t semmiképpen ne nézzem, mert azok hazudnak. Néztem mindakettőt felváltva. Az egyik többet hazudott, mint a másik. Most nem mondom meg, hogy a kettő közül melyik hazudott többet és nagyobbat. Végül rájöttem, hogy ezt a választást a média nyerte meg. Sőt, amilyen primitívek tudunk lenni néha, végig észre se vettük, hogy a média mennyire tudta manipulálni a döntésünket.

A nyertes Barack Obama, remélem, jól írtam le a nevét. Az elnöki ciklus végére mindenki megtanulja ezt a nevet, ha megérjük. Amit elmondhatok róla: - kiváló szónok. Még senkit nem láttam, aki ennyire képes fókuszálni, ennyire higgadt, ennyire jól tud kommunikálni. Karizmája van ennek az embernek, el kell ismerni! Olyan Orbán Viktor típus. Ért a különböző korosztályok nyelvén és érti a problémáikat. Az már más kérdés, hogy tud-e segíteni majd. Most, azt gondolom, az a dolgunk, nekünk keresztyéneknek, hogy imádkozzunk az új elnökért és a kormányért. Ezt Isten igéje helyezi a szívünkre. Előlegezzünk bizalmat neki. Idő kell, hogy beérjenek a gyümölcsök. Ma még nem mondhatjuk, hogy rossz vagy jó elnök Barack Obama. Gyümölcseiről ismerszik meg a fa.

Amerika, Amerika! Ilyen névvel, ilyen bőrszínnel, ilyen háttérrel a világ első emberévé lenni - ez is csak itt történhet meg - a lehetőségek hazájában.